Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) ösztöndíj (12) Ösztöndíj (1) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) road trip (1) Road Trip (13) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2012.12.05. 10:00 Keppi

MIT

2. Massachusetts Institute of Technology

MIT.jpg

Az MIT, avagy a világ legjobb műszaki egyeteme. Minden ranglistában a világ legjobb 5 egyeteme között van, és szinte minden rangsor szerint a világ legjobb műszaki egyeteme. De mitől is olyan jó ez az egyetem?

Massachusetts államban, az angliai Cambridge-nek tisztelegve kapta nevét az a 40,000 fős városka, amelyben az MIT és - Charles River túloldalán - a Harvard található. A folyó úgy osztja ketté a két egyetemet, ahogy a haza két legerősebb műszaki és közgazdászképző intézményeit a Duna. Pusztán a tényeknél maradva: tavalyi évben alapképzésre közel 18,000-en jelentkeztek 1,700 helyre, tehát a jelentkezők 9,7 %-a nyert felvételt; összesen 78 Nobel-díjas személy kötődik ide valamilyen formában 150 éves történelme során (Magyarországhoz összesen 16), 10,000 hallgató - 1,000 oktató, összesen 34 NASA űrhajós végzett itt, köztük Buzz Aldrin, aki Neil Armstrong után a 2. emberként lépett a Hold felszínére.

Az MIT felépítésre nagyon hasonlít az eddig említett egyetemekhez, a támogatási rendszere azonban egészen más. Ez egy privát egyetem, tehát a legfőbb bevételi forrása nem az adott államtól jön, hanem különböző kutatási projektekből, az oktatókat pedig elsősorban nem az alapján válogatják hogy hogyan tanítanak, hanem hogy milyen eredményesen kutatnak. Ami ennek ellenére kiváló egyetemmé teszi az a hallgatók kutatásokba való bevonásának szintje. Már korábban szó esett a tandíj problematikájáról, ami az MIT esetében évi $40,000 feletti összeg, de a kutatásokban való részvétellel az összes diák engedményt és akár a tandíj teljes elengedését is kaphatja. Arról nem is beszélve, hogy az MIT egy rendkívül jó befektetés, a várható kezdőfizetés évi $80,000 felett van, és a 10 éves perspektíva az évi $140,000. Azonban mindez eltörpül amellett hogy mekkora megtiszteltetés lehet egy ilyen egyetemre járni, feltéve ha az ember kibírja a hatalmas megterheléssel járó tanulmányi mennyiséget: az öngyilkosságok száma viszonylag magas, mivel az MIT általában olyanokat vesz fel akik az adott szakuk legjobbjai voltak, és sokan közülük nehezen dolgozzák fel hogy hiába voltak régebben évfolyamelsők, itt ettől nagyon messze kerülnek. 

Simmons_Hall,_MIT,_Cambridge,_Massachusetts.JPG

Az MIT rendkívül sok téren járult hozzá az elmúlt évszázad tudományos fejlődéséhez. A többek között repülőgépek orrában található mikrohullámú radartól kezdve a nagy sebességű fényképkészítésén át a mesterséges intelligenciát már nem is említve. Tényleg, most nagyjából 100 olyan dolgot hagytam ki, amiről biztos hogy mindenki hallott már.

microwave_radar.gif

A közelmúltban indították az OpenCourseWare programot, amelyen MIT-s órákat lehet végighallgatni rengeteg témában, teljesen ingyen, bátran böngésszetek (itt: http://ocw.mit.edu ), még angol gyakorlásnak is jó.

Ami számomra igazán szimpatikussá teszi az MIT-t a rendkívüli elismertségén és csodaszép épületein túl az Boston város közelsége, amely az egyik legrégebbi és legszebb amerikai város. 

Bejutási esélyem: 10 %. Az amerikaiak szeretik a kulturális változatosságot, és Fulbright ösztöndíjjal jelentkezem, de nem igazán ez számít, hanem hogy ők hogy ítélik meg, mennyire illek oda.

4 komment

Címkék: Boston MIT Fulbright


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr484945303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.07. 18:16:59

Hali!

Annyit hozzátennék, hogy a külföldiek külön kalapba mennek, amiről el lehet dönteni, hogy jó-e vagy se. Tavaly 4513-an jelentkeztek és 148-at vettek fel.

Illetve még az edX.org-ot is a figyelmedbe ajánlom, ahol az MIT mellett a Harvard és a Berkeley előadásait is meg tudod hallgatni.

Amúgy freshman-re mennél ki, vagy valami transfer, esetleg MSc?

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2012.12.07. 18:37:58

@adlersson1

Szia!

Köszönöm a hozzászólásodat, és hogy elolvastad az írást!

A Fulbrighthoz kell már egy alapdiploma, én ezt itthon végeztem, MSc-re mennék ki. Esetleg te is kint tanulsz?

Köszi, az edX-et ismerem, de tényleg nagyon jó, hogy beírtad, mert teljesen elfelejtettem itt megemlíteni, pedig az is egy nagyon jó dolog.

Egyébként ismerek egy külföldit, akit felvettek az MIT-re: bolgár srác, Franciaország egyik Grandes Écolejában 2/1050 volt a rangsorban, 119/120 pontos TOEFL-t írt és 167/170 pontos quantitative GRE-t (meg persze verbal része is 90% feletti lett). Mindezek mellé persze egy erős study objectives-t írt még.

2012.12.07. 18:58:25

BME-n abszolváltam egy anyagmérnökit, a GPK-n, most egy második diploma miatt szeretnék kimenni jövő szeptembertől freshmanként. Most decemberben írtam a SAT Subject-et, meg majd januárban lesz a SAT Reasoning. A TOEFL-t annyira nem találtam szimpatikusnak, főleg hogy ott megadnak minimum pontszámot, amivel azonnal bukható a jelentkezés, míg SAT Reasoning szerintem egyszerűbb is és nem is vágnak ki egyből.

Egyébként úgy veszem észre, hogy nem feltétlen azokat veszik fel, akik csodás teljesítménnyel átitatott papírokat mutogatnak fel (nyilván az se árt), de a kreativitásra és egyéb személyes képességek meglétére vagy hiányára alapoznak inkább. Fontos, hogy minél jobban bemutasd az érdeklődésed, a mindennapjaidat, hogy mivel foglalkozol és hogy szerinted mivel tudnál színt vinni az MIT-s közösségbe. Egy széles érdeklődésű, talpraesett, integrálódóképes gyermek valószínűleg nagyobb eséllyel pályázik, mint az, aki a 95%-ok és "szakbarbárság" mellé nem sokat mutat.

Voltam interjúzni ugye ezen okból kifolyólag még Münchenben (ott volt legközelebb) és a végén elmondta a srác, hogy akikkel a tanulmányi villongáson kívül szinte semmiről nem lehetett beszélgetni, azokat élből kirakják. Pl. MIT Admissions blogokat olvasva találtam egy hozzászólót, akinek FB-ján mindenhol A+-os dolgozatok a képek, valami oklevél a cover photo... Szóval az nem biztos, hogy az igazi. :D

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2012.12.07. 20:05:23

@adlersson1: üdv akkor, egyetemtárs. :)

Teljesen jól látod a dolgot, annyiban én másképp látom, mert csak Graduate admissiont néztem és az undergraduate-et nem, hogy az eredmények az első szűrő: pl GRE és itt már kötelező a TOEFL (vagy tofu, ahogy egyik barátom mondja), ha külföldi vagy. És aki ezeken elér egy bizonyos szintet, azokból választják ki önkényes alapon a felvetteket, és itt egyértelműen az általad írt dolgok számítanak.

Ezt ők úgy hívják egyébként hogy rounded person vagy rounded personality.

Sok sikert kívánok hozzá!
süti beállítások módosítása