Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) ösztöndíj (12) Ösztöndíj (1) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) Road Trip (13) road trip (1) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2011.09.09. 23:31 Keppi

l'Arc de Triomph

A mai kör volt az eddigi legnagyobb, el is fáradtam.

Megbeszéltük, hogy a Nation megállónál találkozunk. Én jó szokásomhoz hívem már fél órával előbb odaértem, így kicsit kikeveregtem a föld alól körülnézni. Oké, nem egy utolsó kis tér, mert van RER és vagy kétféle metró is. De hogy kettő darab, nagyjából 25-30 méteres oszlop legyen az út két oldalán, a tetejükön király szobrok: az egyik kardja a lábánál, a másik a levegőben.. az azért nem átlagos.

 

Visszamentem, jött Norbi, kajáltunk. Ma saslikot ettem, előétel is volt, joghurt is. A saláta volt a legérdekesebb, valami mix: csíra, kukorica, fekete olajbogyó, többféle paprika, mindez petrezselyemmel megszórva.

Ezután nyakunkba vettük a várost. Az Operánál kezdtünk. Igazából egy szép épület, de nagyjából ennyit tud. Ezután a Vendom téren mentünk keresztül, ahol oldalt az Igazságügyi Minisztérium volt, a tér közepén egy elég viharvert Napóleon szobor látható. Mentségére legyen mondva, hogy 1700 előtt állították, és a teret azóta sem alakították át.

 

Ezt követően egyenesen tovább haladva következett a Jardin des Tuileries (Tuileries kertje). Majd ha már ott vagyunk a szomszédban, akkor ránéztünk a Louvre-re is. Innen a Szajna partjára mentünk, amiről a következő kép tanúskodik. Ez a híd a Pont Alxandre III, ami állítólag Párizs legszebb hídja.

Ezt követően vissza a Jardin des Tuileries-en keresztül eljutottunk a Concorde térig. A tér közepén a 3200 éves luxori obeliszk tényleg szép, messziről jellegzetes. Kicsit feledteti, hogy hány 100 embert fejeztek le itt a forradalom alatt. Nekem leginkább az obeliszk, és a nehéz átjutás emlékezetes. Nagyjából 4 lámpaváltásra sikerült átjutni rajta, mert állandóan egy járdaszigeten ragadtunk látszólag a semmi közepén.

De egyszer csak vége lett, és a Champs Elysée-n találtuk magunkat. Ez Párizs leghíresebb sugárútja. Itt szokott lenni egyebek mellett a Tour de France befutója, és a katonai díszszemle is. Ez gyakorlatban egy 2x4 sávos utat jelent, ami mellett híres márkák üzletei sorakoznak. Prada, Zara, Louis Vuitton, Renault, Citroen, Peugeot, H&M, csak hogy néhányat említsek a megannyi üzletből. Betértünk a Citroen szalonba (thx Gábor a tippet:p) és kipróbáltuk a 4D-s mozit. Itt egy rallyautóban ülve mentünk egy kicsit, miközben a székek vadul rázkódtak. Egyébként a 4. dimenzió egy ventillátor volt az arcunkra irányítva, amiből a körülményeknek megfelelő levegő jött. Tócsába hajtva pedig teleporlasztotta az arcunkat vízzel. Mondjuk ez 1€ volt, de ennyit simán megért. Az út mellett volt még a Petit Palais és a Grand Palais. A nagyobbik érdekessége az üvegteteje, amiből így nem sok látszott, ellenben a kisebbik igazán szép volt. Elméletileg ez ad helyet a Szépművészeti Múzeumnak.

 

Az előző képen útitársam látható. Mivel ő nincs fent semmilyen közösségi oldalon, ezért a neve legyen csak Béla. De egyébként Norbi.

Végül elértünk a Diadalívhez. Alul az ismeretlen katona sírja, amit nem igazán értek. Rövid sorbaállás után megkaptuk a gratuit jegyeinket, majd felmásztunk a tetejére. A kilátás igazán impozáns volt. Az alábbi képeken a meközelítése, a Défense-negyed (modern negyed felhőkarcolókkal), Montmarte (Sacré Coeur), Champs Elysées látható. A következő képen pedig a Montparnasse torony és az Eiffel-torony.

Visszaúton hogy ne legyen unalmas elindultunk egy másik sugárúton egy múzeumot megnézni, ami sajnos éppen felújítás miatt zárva volt. Utána az Elysée-palotát néztük meg kívülről, ahol a köztársasági elnökük lakik. Körülötte biztonsági emberek voltak, bár ez inkább egyfajta díszőrség lehetett.

Az RER megálló felé még útba ejtettük La Madeleine-t, ami fekvésének és méreteinek hála Párizs egyik legismertebb temploma. Az oltár szobra Mária mennybemenetelét ábrázolja, már amennyire látszik a képeimen, mert vaku nélkül szürkületben nem csinál jó képet a telefonom sajnos.

Ennyi fért bele a napba, Montmarte tovább tolódik, de annyi baj legyen.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr933214850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KP-papa 2011.09.11. 21:13:34

A bizonytalanság eloszlatására: ahol diadalív van mögötted, az szerintem a Louvre és a Tueleriak között a Carussel. Sokkal kisebb, mint a 12 sugárút metszésében az Étoil (Csillag) téren álló Arc de Triomphe. (Ez utóbbin a győri csata is szerepel, ahol ugyebár nyertek a franciák, ha pontozással is. Hiába ajánlották életüket és vérüket a magyar főurak. Pénzt nem adtak. Igaz azt nem is ígértek.)

KP-papa 2011.09.11. 21:23:59

A Petit- és a Grande Palais az 1900-as világkiállításra épültek, mint alkalmi pavilonok. Pont olyan jól tartják magukat, mint a milleniumra összeütött "alkalmi" Vajdahunyad vár és Jáki templom javított kiadása nálunk, a Ligetben.

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2011.09.11. 23:13:53

@KP-papa: Igen-igen, ott turisták is megkérdezték tőlünk a fényképezéskor, hogy ez-e az a diadalív, de mondtuk nekik, hogy ők nem ezt keresik, hanem a Champs Elysée másik végén lévőt.:) Én azt olvastam a Napóleonról szóló wikipédia cikkben, hogy győri csatát elég könnyedén nyerték meg, nem volt ott pontozás. De lehet volt, én történelemből nem vagyok túl erős, csak a forrásokra támaszkodom.:)

Köszönöm az 'additional informations'-t!
süti beállítások módosítása