Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) Ösztöndíj (1) ösztöndíj (12) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) road trip (1) Road Trip (13) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2013.05.30. 13:46 Keppi

Fulbright orientáció és Szlovák Paradicsom

Végre van egy kis időm, így le tudom írni a 3 héttel ezelőtt történt "kiutazás előtti" orientáció eseményeit. Ez a program eredetileg a Fulbright központjában lett volna, de különböző okok miatt végül a Bank Center Platinatornyában került megrendezésre. Kisebb keveredés után sikerült is megtalálnom a pontos helyszínt. Részt vett rajta a Fulbright egykori és jelenlegi vezetője, az összes ember akivel eddig kapcsolatba kerültünk, és az összes ösztöndíjas is, az összes ösztöndíj programból, nagyjából 30-an.

Már az érkezéskor kaptunk egy névtáblát és egy csomagot a hasznos információkról. Az egész nap úgy telt, hogy 15-20 perces rövid beszédeket hallgattunk meg mindenféle témában. A vízumtól kezdve, a kivihető tárgyakon át még a blogolásról is szó volt. Szóval itt és most le kell írnom, hogy ez a blog az én véleményemet tükrözi és nem a Fulbright szervezet hivatalos véleményét. :) 

Bár a dolgok döntő többsége csak nekem érdekes, 1-2 hasznos dolgot leírok azok számára, akik mennének az USA-ba, talán pont engem meglátogatni egyszer.
3 dolgot nem szabad kivinni:

  1. Állati termékeket (hús, tej, ..), illetve olyan késztermékeket, amelyek egy bizonyos szint felett tartalmaznak állati származékokat.
  2. Élő növényeket (gyümölcs, zöldség, virág), még paprikafüzért sem, mert lehetnek benne mindenféle kártevők. Ellenben darált pirospaprikát például szabad.
  3. Alkoholt maximum 1 litert. De két 7 decis üveg még állítólag oké, mert nem fognak szenvedni a metrikus átváltással.

Csomagküldésnél is csak olyat szabad küldeni, ami amúgy is bevihető lenne, kivéve alkoholt és gyógyszereket, azokat tilos. Az ajándékok pedig 100 dollárig vámmentesek. 

A másik fontos dolog, hogy beérkezéskor egy Immigration Officerrel találjuk szemben magunkat, aki ott élet és halál ura. Gyakorlatilag mondhatja azt, hogy hiába az érvényes ösztöndíj és vízumunk, nem léphetünk be az országba. Vigyázni kell a bürokráciával. Bár látogatóknak nem kell vízum, a nagykövetség oldaláról elérhető internetes regisztráció szükséges. Ez néhány hétig érvényes. Ha valaki tovább szeretne kint lenni, annak már kell vízum. Szintén itt intézhető turista vízum, amely nagyjából 3 hónapig érvényes, a pontos idő mindig egyéni elbírálás eredménye.

Az orientáció késő délutánig tartott, majd rögvest mentem a Keleti pályaudvarra, ahol Peti rendes volt és kijött elém, így át tudtam öltözni, és nem öltönyben kellett levonatoznom (vagy fel) a Szlovák Paradicsomba. A vonatút maga elég hosszú volt a Kassában este 10 után töltött 1,5 órás várakozás miatt. Végül hajnali 1 után szálltam le a vonatról Iglóban, ahová Márk és Anyu jöttek ki elém, bár ők még talán fáradtabbak voltak nálam is.

Másnap a NAPI túra (NAndi PIsti) történelmet írt, megvolt az első közösen vezetett túránk. A klasszikus Tamásfalvi Kilátó és a Kolostorromok után ezúttal két szurdokot, a Maly Kysel'-t és a Velky Kysel'-t jártuk végig. Sok érdekes ember, sok szép hegy és rengeteg gyaloglás jellemezte ezt a napot, melynek végén Márk elkészítette élete egyik legjobban sikerült pörköltjét, aminek a gondolatától még most is összefut a nyál a számban. 

DSC08067.JPG

DSC08181.JPG

DSC08096.JPG

Másnap Dedinkyből indultunk és értünk el egy erős kapaszkodás végén a Geravy csúcsot, ahol egy kerítés mögé zárt vaddisznó majdnem megevett. Innen egy szép lejtős úton értünk vissza a kiindulóhelyre, mely során egy gyönyörű nagy vízfelület mellett haladtunk egészen sokáig. Kár, hogy a nap végére eleredt az eső, de szerencsére kiderült, hogy nem cukorból vagyunk.

A jól megérdemelt ebéd után hazaindultunk. Az ebéd szerintem idén sokkal finomabb volt, mint a korábbi években, ráadásul egy rendkívül hangulatos falusi éttermet sikerült kifognunk. 

DSC08238.JPG

DSC08189.JPG

DSC08257.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló túra ösztöndíj USA Fulbright Georgiatech


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr1005315794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása