Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) ösztöndíj (12) Ösztöndíj (1) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) road trip (1) Road Trip (13) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2012.12.08. 10:00 Keppi

Caltech

1. California Institute of Technology

A keleti partról egy nagyjából 2500 kilométeres ugrással jutunk el California megye Pasadena városába, Los Angeles belvárostól mindössze 18 kilométerre, ahol az egyetem található. A helyről röviden annyit, hogy pálmafák, télen is minimum 15 fok, nyáron 35 fok, a tengerpart elfogadható távolságra, ja, és a világ egyik - ha nem a - legjobb repülős képzése. Azt hiszem ez önmagában már elég indok lenne hogy bárki a fél karját odaadja egy ilyen egyetem felvételiéért, ráadásul itt még nem érnek véget a jó dolgok. Folytatásban a többi.

Szintén egy erős érv, hogy karunk egykori dékánja, Stépán Gábor, is itt volt vendégoktató, így az első kézből szerzett információkat alapul véve joggal gondolhatjuk azt, hogy ez egy világszínvonalú intézmény, amely nagy hangsúlyt fektet a diákok kreativitása és innovativitásának fejlesztésére: például a kollégiumi szobák falára nem csak hogy szabad rajzolni és tervezni dolgokat, hanem szinte kötelező is. Erre a kreativitás kérdésre pillanatokon belül visszatérek még.

curiosity-jpl-model.jpg

A Caltech leghíresebb laboratóriuma a Jet Propulsion Laboratory, egy az állam és NASA által közösen finanszírozott kutatóközpont, amely főként űrkutatásban jeleskedik. Szinte az összes ismert Mars járót is itt tervezték (Curiosity, Spirit, Opportunity), vagy a 2011-ben fellőtt Juno űrhajót, amely 2016 körül fog a Jupiter körüli pályára állni. Ami mindezeknél érdekesebb az a JPL és a Caltech közös, magyar vonatkozása, név szerint Kármán Tódor munkássága.

20100519felho2.jpg

Egyik korábbi írásom során volt már róla szó, pontosabban az általa felfedezett jelenségről, a Kármán-féle örvénysorról, amikor egy áramlásba helyezett testről periodikusan (egyszer az egyik, másszor a másik oldaláról) válnak le örvények, így okozva rezgéseket, amelyek akár az érintett alkatrész törését is okozhatják. Kiragadott példa ez, mert a Kármán-féle örvénysor nem csak a különböző áramlástani gépekben található meg, hanem szinte mindenhol: épületeknél, repülőknél, de még az óceáni szigetek fölötti felhőkben is szépen lehet látni a periodikus leválás okozta nyomokat. Persze ennél is fontosabb a szuperszónikus (hangsebesség feletti) repülés területén végzett munkája. Az egyetemen már volt szerencsém egy dolgozatot írni róla amely során részleteiben is megismertem  a Kármán storyt, és bátran állíthatom hogy lenyűgöző utat járt be. A BME Repülőgépek és Hajók Tanszékének vezetője szokta mindig azt mondani, hogy ha Amerikában megemlítjük Kármán nevét, és hogy arról az egyetemről jövünk amelyikről ő, akkor kinyílnak előttünk az ajtók. Kármán a BME Gépészmérnöki Karán végzett 1902-ben, csak hogy el lehessen helyezi: élt mind az első mind a második világháború alatt, amelyek során a repülés máig nem látott mértékben fejlődött. Kár lenne elhallgatni, hogy végtelen tehetsége mellé jó szerencse is párosult: nem Magyarországon lett belőle az, aki. Doktori munkája során német egyetemeken kutatott, majd Amerikában gyakorlatilag mindent megadtak neki, és úgymond sztár lett. Egyetemeken áramlástani tanszékeket alapított Amerikától kezdve Kínán át szerte a világban, megfordult a világ összes fontosabb egyetemén professzorként, a világűr hivatalos határát Kármán-vonalnak nevezik és talán a zsenialitását mi sem mutatja jobban, mint hogy a manapság olyan sokat kutatott turbulencia területén is még mindig számolnak a Kármán-féle konstanssal. Vicces, de saját bevallása szerint sem tudott angolul érthetően beszélni - a diákok alig értették meg amit mondott, de ahogy mondta, amiket leírt, és aki ő volt, az kárpótolta a hallgatóságát.

Ráadásul még a The Big Bang Theory című remek sitcom is itt játszódik. Aki még nem ismerné, annak ajánlom a magyarul Agymenők címre keresztelt sorozatot, amely szerintem az elmúlt 10 év egyik legjobb sorozata, ráadásul a 6. évadban járnak még csak, nincs vége, még nem késő bekapcsolódni. :)

Íme egy kis előzetes az első évadból

A Caltech hátránya az, hogy összesen 1,200 MSc hallgató jár oda, ami amerikai viszonylatban eszméletlen kevés. Ennek megfelelően 13% körül van a jelentkezettekből felvettek aránya is. Az oktatók aránya 4:1, ami szintén parádés. A ranglistákon a Caltech tavaly első volt az itt oktatók cikkeiből való idézések számában. Ez azért nagy szó, mert alapképzéssel együtt 2,000 diákra jut mondjuk 500 tanár, ami arányaiban jó de összességében jóval kevesebb mint egy átlagos 30,000 fős egyetemen. 

Az MIT és a Caltech között régóta tart a rivalizálás. Nem ekkor kezdődött, de 2006-ban MIT hallgatók a Caltech tömbje előtt álló 130 éves 1,7 tonna súlyú ágyút elszállították a 3000 mérföldre fekvő MIT-hoz hogy "megvicceljék" a riválist. Erre válaszul 2009-ben Caltech diákok elhíresztelték hogy iskolájuk megvette az MIT-t, és ez lett a Caltech keleti tömbje. Az MIT-ra frissen felvett diákokat egy "Üdvözlünk a Caltech keleti tömbjében, a humán tudományok iskolájában" felirat fogadta. Még pólókat és újságokat is osztottak közöttük a tanrendváltozás miatt. De a Caltech maroknyi diákja egyébként is szereti a viccet, és itt térek vissza arra a kreativitásra, amiről az előzőekben beszéltem: 

Caltech_Profile_tn_crop.jpg

Bizony, ez a Hollywood, amely egy röpke időre Caltech lett.

Bejutási esélyem: 4 %.

3 komment

Címkék: USA Fulbright Caltech


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr524922238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.08. 21:51:26

Nézegettem őt is még BSc-re, de sajnos úgy vettem észre, hogy kevésbé bőkezűek, mint az MIT-n, úgyhogy problémás lenne a finanszírozás.

Neked amúgy az ösztöndíj teljes egészében fedez mindenfajta költséget, vagy valamennyivel neked is be kell szállni?

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2012.12.09. 00:37:12

@adlersson1: Elviekben MSc-n van TA vagy RA pozíció ami segít fedezni a költségeket, de szerintem BSc-n is adnak valami segítséget. Ezt abból gondolom, hogy kevés diák van, és az igen jó sulik ezt meg tudják oldani, lásd MIT.

Nekem az ösztöndíj mindent fedez: van egy havi összeg amit kapok, ez területenként változó, tehát igazítják az árakhoz, és ebből kell fizetni a szállást, kaját és utazást. Van 1100 dollár gyorssegély amikor érkezem. Fizetik az egészségbiztosítást és az odavissza repjegy felét. A tandíjat pedig 15.000 dollárig bezárólag, tehát nekem is kell mindenképpen valami kis extra egyetemi munka még, de kérdésedre válaszolva, konkrétan önköltséggel nem kell beszállnom a repjegyet kivéve.

2012.12.09. 06:34:23

@Keppi: Hát az nem olyan veszélyes. MIT kínálatából kiindulva ( web.mit.edu/sfs/jobs/wage_guide.html ) elég jó választék van melókból, mondjuk itt az egyetem korlátozza a legálisan ledolgozható heti óraszámot. Amúgy azt tapasztaltam, hogy nem számít ritkaságnak, hogy dolgoznak a hallgatók az egyetem mellett, de nyilván itt a kaja fontosabb, mint a heti 4 alkalommal sörzés.
süti beállítások módosítása