Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) Ösztöndíj (1) ösztöndíj (12) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) road trip (1) Road Trip (13) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2012.11.25. 10:00 Keppi

TOEFL, GRE

A címben említett vizsgákról ejtenék pár szót.

A TOEFL a Test Of English as a Foreign Language rövidítése, vagyis egy olyan angol teszt ami azoknak van kitalálva, akik idegen nyelvként tanulják az angolt. Szinte az összes amerikai egyetem felvételi követelményei között szerepel ezen vizsga letétele valamilyen formában. Több formája van ugyanis: a klasszikus papír alapú Paper Based Test, avagy TOEFL PBT, illetve az internetes alapú, avagy TOEFL iBT. Ez utóbbi amire itthon lehetőség van (illetve a Fulbright pályázathoz a Bizottság biztosított egy úgynevezett Institutional PBT-t, de ez nem annyira hivatalos, hogy egyetemek elfogadják). Persze az interneteset nem úgy kell gondolni, hogy otthonról kényelmesen megírjuk, hanem vizsgaközpontok vannak ahonnan interneten megy az adott kérdésre adott válaszunk azonnal az ő amerikai központjukba. A teszt központban egyébként végtelen szigor van. A belépésnél kézi fémdetektorral vizsgálnak át minket, és semmit sem vihetünk be. Még papírzsepit is tőlük kell kérni, a mobiloknak, óráknak, ékszereknek pedig ezek alapján azt hiszem egyértelmű a sorsuk.

Maga a TOEFL vizsga 4 részből áll. Az első rész olvasott szöveg értés. Azért korrekt ez (és egyben az egész TOEFL), mert a valóságban előforduló szövegek vannak itt, nem külön kitenyésztettek. Olyan szövegek amikkel újságokban, vagy az interneten találkozik az ember, viszonylag kevés ismeretlen szóval, mindezt olyan 120 percig és 4 szöveggel, amiből az egyik elméletileg "kísérleti jellegű" és nem pontozzák, de ki tudja hogy melyik, ezért nem éri meg rizikózni (25/30). Ezt követi egy hallott szöveg értés, ahol egyetemi órák részletei, illetve egyetemisták közötti beszélgetések várnak a vizsgázóra, összesen 6 szituáció (27/30). Egy 10 perces szünet után jön a beszéd, amire komolyan fel kell készülni. Több típusú feladat van, az elsőnél például egy általános dologgal kapcsolatban kell állást foglalni (pl kutya vagy macska), 15 másodperc alatt kell a kérdést felfogni és egy választ kidolgozni rá, majd utána 45 másodpercig folyamatosan és relatíve hibátlanul beszélni róla, hogy miért azt választottam, mit jelent ez nekem. De van olyan ahol egy cikket kell elolvasni, és arról egy párbeszédet meghallgatni, majd a párbeszéd egy bizonyos részletét felidézni. De van olyan is ahol egy egyetemi előadás rövid részletét hallgatjuk meg, majd ebből az előadásból tesznek fel egy kérdést. (28/30). Végül van kétféle levél írása, az egyik egy általános témában, a másik pedig egy olvasott szöveg és egy azzal kapcsolatos előadással kapcsolatban (25/30). Összesen 105 pontot értem el rajta a 120-ból, a cél 100 fölötti pontszám volt (a legtöbb egyetem már 90 fölött, de van ami már 67 fölött elfogadja).

toeflTestTakers.jpg

A GRE egy egészen más jellegű vizsga. Ezt még az amerikaiaknak is le kell tenniük, mivel ez egy egyetemes mesterképzésre és doktori képzésre szóló felvételi vizsga. Persze a valódi felvétel nem ennek a függvénye, az egyetemek maguk döntik el hogy kit vesznek fel, így többnyire GRE ponthatár sincsen, csak kell. A GRE két levél írásából, majd két nagyon nehéz szövegértési részből, majd három matekos részből áll, amiből az egyik megint csak "kísérleti", ezért nem számít. Aki kiszúrja melyik, az 35 percet pihenéssel tölthet. Persze egy picit rizikós, mert ha téved, akkor mehet repetázni, de mivel az egész vizsga 5 órás, ezért jól jöhet az extra pihenő. GRE-t egy naptári évben maximum ötször, 30 naponta pedig maximum egyszer tehet az ember. Ráadásul a vizsgaalkalmak úgy vannak kialakítva, hogy a következő 29 nap múlva legyen, tehát nekem például a következő lehetséges alkalom január 3-án lenne. A GRE matek része elég könnyű, persze nem árt gyakorolni mert tele van csapdákkal. A levélírás megcsinálható, ha az ember megérti a feladatot a választékos fogalmazás miatt. A nehézséget a szöveges rész jelenti, ami szándékosan jóval a hétköznapi szint fölött van, inkább szóhasználatban az irodalmi szintet közelíti. Ennek elvileg az a lényege hogy tanult képességeket mér: hogy egy számodra alig érthető szövegből hogyan tudod kitalálni hogy mondjuk a cikk szerzője vélhetően melyik alábbi kijelentéssel nem értene egyet. Vagy egészíts ki egy mondatot (amit nem értesz) a 6 lehetőségből 2-vel, amikkel a mondat jelentése ugyanaz marad. És ez sem könnyű, ha az ember a 6 lehetőségből 5-öt még csak nem is látott soha, nem hogy tudná mit jelent. A felkészítő könyv úgy kezdődik, hogy még az angol anyanyelvűek sem tudnak felkészülés nélkül hibátlan GRE-t írni. Ebből még nem tudom az eredményemet, mivel az egy % lesz hogy a többiekhez képest hogyan teljesítettem. Egy nehéz vizsgasor esetén ugyanazon pontszám magasabb %-ot jelenthet. A matekos résznél a cél 77% fölé, a levél írásánál pedig 3.5 a 6-os skálán.

phd111902s.gif

Szólj hozzá!

Címkék: készülődés TOEFL GRE


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr474916741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása