Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) ösztöndíj (12) Ösztöndíj (1) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) Road Trip (13) road trip (1) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2011.11.26. 00:02 Keppi

incompact3d

Avagy az elmúlt két heti iskolai programom. Őszintén szólva az ittlétem alatt a legkellemesebb csalódás ért az elmúlt hetekben, talán odáig mehetek, hogy a végén elkezdtem élvezni a programozást. Persze hosszú távon nem tervezek ilyet csinálni, de egyik este alig bírtam abbahagyni, és hazajönni. :)

Az elmúlt két hétben azért volt még CAD (Catia) órám is. Érdekesség, hogy mi otthon kinevettük azt, aki a Catia-t Káttyának mondta, mert hogy az Katia. Ehhez képest itt mindenki Káttyának mondja.. És a Catia egy francia program, szóval ez elég komoly érv ez utóbbi mellett.

Az incompact3d egy áramlástani program. A részletekbe nem megyek bele (jobb a békesség), a lényeg az, hogy hasonlít az ANSYShoz (amiben a szakdolgozatomat írom), csak annál jóval korlátozottabb felhasználási területe van (csak síkbeli áramlásokra jó), és nincsen grafikus kezelőfelülete, magyarul programozni kell. Viszont az ANSYS használatáért évente több millió forintot kell fizetni (ami eléggé leszűkíti a lehetséges felhasználók körét), ez viszont a tanszék saját fejlesztése, szóval ingyenes. A mi feladatunk volt bebizonyítani, hogy nagyon jól tudja azokat a dolgokat, amiket a drága kereskedelmi programok (persze a saját területén, tehát síkbeli áramlások esetében).

Maga a program Fortran programnyelven íródott, 10 alprogramból van összeállítva, ami elsőre nehezen átláthatóvá teszi, mert nehéz végigkövetni, hogy mikor melyik modult használja. És 1-1 modul 1000 sor körüli, továbbá mi nem tanultunk soha sem komolyan programozást, így kicsit nagy falatnak tűnt. Legalább 3 napig csak néztük a programot, és egy sort sem tudtunk benne változtatni (pedig kellett, mert bele kellett raknunk egy új geometriát).

A végén minden sikerült, jól működött a program, az eredmények is jók lettek belőle, és rengeteg dolgot tanultunk. Már magabiztosan tudom kezelni a Matlabot, és egy Fortran programtól sem ijedek meg. Számomra a dolog különlegessége az volt, hogy a henger körüli áramlást kellett modellezni, aminél egy bizonyos áramlási sebesség felett kialakul a Kármán-féle örvénysor (Karman street vortex), és ennél elkerülhetetlenül szóba kerül, hogy ő bizony magyar volt, és az áramlástani és repülős körökben külföldön tényleg ismerik a munkásságát.

Az alábbi képen azok a bizonyos örvények láthatóak. Jól látható, hogy periodikusan, egyszer az egyik, másszor a másik oldalról válik le 1-1 örvény. Ez a kép a leggyengébb háló mellett készült, emiatt tűnik pixelesnek. Emellett a háló mellett nagyjából 2 óra alatt lefutott a program, eggyel jobb hálónál már fél nap kellett neki, a következőhöz pedig 1,5-2 nap. A legjobb hálóval már nem volt időnk kipróbálni. :)

A következő képen az áramvonalak kirajzolása, illetve az ezt követően a henger mögötti részben kialakuló áramvonalak láthatóak, mindez összehasonlítva a szakirodalommal, amiből jól látszik, hogy a program jól visszaadja a valóságot.

Szólj hozzá!

Címkék: ensam


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr163412218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása