Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) ösztöndíj (12) Ösztöndíj (1) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) road trip (1) Road Trip (13) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2011.09.13. 12:16 Keppi

Le Centre Pompidou

Szokásunkhoz híven várost néztünk a tegnapi nap folyamán Norbival. Természetesen szokásunkhoz híven, egy jó ebéd után. Olyan finom hal volt, hogy azt nem lehet leírni. Nagyjából bármit csináltak volna még ezzel a hallal, az csak rontott volna rajta. :)

Sajnos tegnap hétfő volt, ezért a múzeumok nagy része zárva volt. Kezdtünk az Ile de la Cité-n, ami a Szajna közepén található. Ez az eredeti Párizs magja. Itt telepedtek le 2000 éve azok a bizonyos kelta törzsek. Egy jól védhető sziget, ami végső soron nagy szerepet játszott abban, hogy ma olyan Párizs, amilyen. A szigeten található a Notre Dame, a Sainte-Chapelle, a Conciergerie. Továbbá Párizs egyik utolsó virágpiaca, illetve a Palais de Justice, ami egy régi királyi palota, manapság pedig a bíróság épülete. A metróból kilépve a Notre Dame-al kerültünk szembe, de ezt nem most néztük meg.

A Sainte-Chapelle templom a gótikus építészet csúcsa, amit IX. Lajos épített abból a célból, hogy különféle Krisztus ereklyéket tároljon. Sikerült megszerezni Jézus állítólagos Töviskoronáját, és a kereszt egy darabját is, többek között. Az ereklyék közel háromszorosába kerültek a Sainte-Chapelle építési költségeinek. A Conciergerie pedig egy börtön. Sajnos ezeket nem tudtuk megnézni, mert túl hosszú volt a sor, és fizetősek is. Megnéztük viszont a bíróság épületét, és a virágpiacot.

Ezt követően átkeltünk a Pont Neuf-ön, ami nevével ellentétben (Új Híd) Párizs legrégebbi hídja. Szemben a La Samaritaine, egy híres bevásárlóközpont. Mellette a St-Germain l'Auxerrois templom, amit megnéztünk. Ennek is elég hosszú történelme van, a lényeget átugorva manapság is a gótikus építészet remekművének tartják, bár kevésbé ismert, és alig is voltak benne.

Kis séta után elértük a Tour St-Jacques-t, ami arról híres, hogy Pascal itt végezte a barométeres kísérelteit. Pascal nagyon híres fizikus és matematikus, a nyomás mértékegysége is az ő nevét viseli (légköri nyomás: 101325 Pa). hu.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal

Ezután jött a Pompidou központ. Ez egy olyan éptmény, amiben minden vezeték az épületen kívül megy. Kék színűek a levegővezetékek, sárga a villamosvezetékek, zöldek a vízvezetékek. Az emberi közlekedésre szánt területek vörösek. És persze rozsdamentes acélból vannak a szerkezeti elemek. A gond mindössze annyi, hogy x évente (x < 10) újra kell festeni az összeset, ami irdatlan költségessé teszi a fenntartást. Szerintem a tervezője úgy gondolta, hogy mivel az Eiffel tornyot sem fogadták el eleinte, majd ezt is el fogják idővel. Csak az a gond ezzel, hogy az Eiffel torony az akkori építészet csúcsa volt a maga vasszerkezetével, ami nem mondható el erről az épületről. Ami viszont tetszett, hogy a tetőre felvivő mozgólépcső is az épületen kívül megy, és a tetőn van egy nagyon jó kilátású étterem. Továbbá megnéztük még a modern művészetek múzeumát, de az továbbra sem a mi világunk.

Ezt követően a Bastille térre mentünk. Itt található a Colone de Juillet, egy 51,5 méteres bronz oszlop, tetején a szabadság "géniusza". Mögötte az Opéra de Paris Bastille, vagyis az új operaház. Ez egy zömök, köríves üveg, amely 2700 férőhellyel, és 5 színpaddal büszkélkedhet. Manapság itt vannak az operaelőadások.

Megnéztük a Place des Vosges-t, amit nem csak a párizsiak, hanem az ide látogatók nagy része is a világ legszebb terének tart. Igazából egy gyerekekkel zsúfolt térről van szó, amelyet egy nagyon szép régi ház vesz körbe (az egyikben lakott egykor Victor Hugo). Kicsit nézelődtünk, elemeztük az embereket. :)

Végül az Arsenal kikötőt néztük meg, majd a gumikerekű metróval jöttünk haza.

Szólj hozzá!

Címkék: francia párizs francia konyha


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr743222913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása