Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) ösztöndíj (12) Ösztöndíj (1) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) Road Trip (13) road trip (1) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2011.09.11. 11:03 Keppi

Les Invalides et la Montmarte

Tegnap is városnézős napot tartottunk, immár hárman. Megnéztük az Ivalidusokat és a Montmarteot.

Először a szokásos ebédet fogyasztottuk el 11.30-kor, majd innen indultunk felderíteni. Az első célpont az Invalidusok voltak. Ezen épületegyüttes magába foglal egy katonai kórházat, egy katonai múzeumot. Egyik szinten fegyverek, másik szinten 1-2. világháborús ereklyék, amik között volt elrejtve a Wright-fivérek első repülő eszközének a propellere, meg egyébként katonai uniformisok, és egyéb érdekes dolgok, például egy 1. vh utáni 9 hengeres repülőgép csillagmotor. Első ránézésre még ma is ilyen.

A végigjárása után jött a Dóm. Eszméletlenül nagyvonalú épület, közben azon gondolkoztam, hogy egy ilyen építményt manapság melyik ország engedhetne meg magának. Itt nyugszik Bonaparte Napóleon, egy akkora sírban, amibe nagyjából 20 ember beleférne, és tiszta márvány. Napóleont a franciák nagyon tisztelik. Nagyjából 60 ütközetben vett részt élte során, ami több, mint amiben Nagy Sándor, Julius Caesar, és Hannibál együttesen. Máig a leghíresebb francia. Volt kiskatona, magas rangú katona, konzul, császár, végül száműzetésben halt meg. Fénykorában szinte egész Európát vagy leigázta, vagy szövetség útján állította maga mellé. Így hatalma Spanyolországtól Lengyelországig, Itáliától Hollandiáig terjedt. Az Ivalidusokban úgy van kialakítva a sírja, hogy mindenhonnan rá lehet látni. 

Az Invalidusok dómja után leültünk a közelben egy parkban. nem volt különösebben semmi ismertetőjegye a parknak, de ismét megállapítottam, hogy az egyszerűbb parkok is lehetnek igen szépek.

Ezt követően elmentünk a Montmarte domb környékéhez. Bár a Sacré-Coeur templomot megnéztük, ide még visszamegyek, mert erre 2-3 óra kevés. A templomot egyébként üzletemberek fogadásából építették, és elvileg már 120 éve valaki folyamatosan imádkozik benne. Ezt követően sétáltunk az utcákban. Láttunk mutatványosokat, festőket (egy akvarell kép 400€), rengeteg kávéházat. Szép kis macskaköves utcák.

Hazafelé megnéztük a Moulin Rouget, majd elköszöntünk Nóritól, és Norbival ketten folytattuk az utunkat az esti tűzijátékra, ami a szórólapok szerint Európa legnagyobb tűzijátéka. A tűzijáték helyileg a St-Cloud park közelében volt, ami már a 3. zóna. így az első villamosozásunk is megvolt. Kiderült viszont, hogy ez egy fényshowval összekötött tűzijáték, de a fényshowra kellene jegy. Így viszont csak annyit láttunk, hogy kb. 10 percenként fellőttek egy adag tűzijátékot. Egy szó mint száz, nem vártuk ki a végét, pedig amikor jöttünk a villamossal (mellette mentünk el) éppen nagyon beindult.

Végezetül mutatnék 2 képet. Az egyik a helyi parkolási "szokást" mutatja, a másik pedig egy érdekes csatornafedél.

2 komment

Címkék: párizs


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr203217486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KP-papa 2011.09.11. 21:06:07

Remek az egész blog, nagyon élvezem.
Átélem korabeli felfedezéseimet, illetve újakat találok. Cserébe írom, ami eszembe jut:
ad csatorna: figyeld majd meg micsoda technikával takarítanak. Megnyitnak egy csapot, hogy víz folyjon a járda mentén az úttesten. Abba belesöpörnek mindent és a víz a csatornába viszi a koszt. A vizet zsákszerű anyaggal terelik. Hol erre, hol arra. Ilyet máshol nem láttam, de Párizsban teljesen általános gyakorlat volt. Ma is az?

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2011.09.11. 23:23:19

@KP-papa: Nagyon szépen köszönöm a dicséretet, és szívből örülök, hogy tetszik. Ad csatorna: ezt már láttam, de nem tudtam mire vélni. Most már értem. Illetve van már spéci járdatakarító autó is a szélesebb járdákhoz: kis zöld kocsi (méretre olyan VW kisbusz, talán picit kisebb), és vízsugárral tolja le a szmötyit a járdáról a parkoló autók oldalára.
süti beállítások módosítása