Voilà ma vie!

Keszte Pisti vagyok, ez a blog elsősorban a családomnak, barátaimnak, és ismerőseimnek szól arról, hogy éppen hol vagyok, és mi történik velem. Fél év párizsi Erasmus után 3 félévet töltöttem a BME Gépészmérnöki Modellezés mesterképzésén, majd a Fulbright ösztöndíjnak hála most Amerikában tanulok a Georgia Institute of Technology egyetemen, Aerospace Engineering mesterképzésen.

Címkék

1-es út (1) A38 (1) Air France (1) Akumal (1) Altaussee (1) Amerika (41) Amerikai foci (6) amerikai konyha (5) Amerikai Nagykövetség (1) áramlástan (5) Áramlástan Tanszék (2) Arizona (1) Atlanta (34) Atlanta Hawks (1) Ausztria (2) Balaton (1) beszámoló (29) BL (1) BME (5) bme (13) Boston (3) BroCamino (2) buborék készítés (1) Budai-hegység (1) Budapest (11) Buford (1) Caltech (1) Cancun (1) career decelopment (1) Career Development (1) Charleston (1) Charlotte (1) Chicago (1) Cleveland (1) Cover Letter (1) Cupertino (1) CV (1) Death Valley (1) Delaware (1) Delta (1) demonstrátor (1) dopping (1) dragon boat (1) El Camino (1) ensam (19) étkezde (1) európai (2) felmérés (1) felvételi (1) film (1) Firefly Run (1) Florida (3) Formula 1 (1) francia (15) francia konyha (9) Freddy Mercury (1) Fresno (2) FTC (1) Fulbright (28) Gateways Orientáció (2) Georgia (1) Georgiatech (30) Grand Canyon (1) GRE (1) Greyhound (2) GSU (3) Gyermekvasút (1) HAESF (3) Halloween (2) (1) Hungaroring (1) Idegenvezetők Világnapja (1) induló (1) interjú (1) J-1 vízum (1) Kalifornia (1) KEK (1) készülődés (8) kézilabda (1) koli (10) Kolibri (2) koncert (3) Lake Lanier (1) látogatók (14) Los Angeles (3) Los Angeles Lakers (1) Lufthansa (1) masszázs (1) masszázs tanfolyam (1) Memphis (2) Merida (1) Mexikó (1) Miami (1) MIT (1) Montgomery (1) Nádor terem (2) NAPI túra (1) NASCAR (3) National Park (4) Nevada (1) New Orleans (1) New York (1) New Yorki (1) nyár (1) nyelvtanfolyam (2) ólomüveg (1) oltás (1) ORGT (1) Ösztöndíj (1) ösztöndíj (12) Paddy And The Rats (1) paristech (4) párizs (36) Pensacola (1) Philadelphia (2) Piedmont Park (1) Pilis (1) Pittsburgh (1) Playa del Carmen (1) Portland (1) pszichológia (1) pszichológia napja Budapest (1) Queen (1) road trip (1) Road Trip (13) Salzstiegel (1) San Diego (1) San Francisco (3) Savannah (1) SCAD (1) Sequioa (1) síelés (2) solar decathlon (1) sportpszichológia (1) Stockholm (1) Stone Mountain (1) svédmasszázs (2) Szigetköz (8) tájfutás (6) TEDx (1) thai masszázs (1) Thanksgiving (1) TOEFL (1) Tululah Gorge (1) Tulum (1) túra (16) túravezetői (7) UGA (2) USA (46) USA vízum (2) Vakok Intézete (2) Virginia Tech (2) Washington (1) Washington DC (1) WestMar (6) West Point (1) Winston.Salem (1) Yosemite (2) Yoshua Trees (1) Címkefelhő

2013.02.14. 08:00 Keppi

HAESF vol. 1

Már meséltem korábban Máté barátomról, akivel azonos képzésen múlatjuk időnket itthon, valamint síelni is volt velünk még a karácsony előtti időszakban. Ő sikeresen pályázatott a HAESF nevű szakmai gyakorlat programra Amerikába, ahol velem egy időben - bár valószínűleg eltérő helyen - lesz. Máté írása következik a pályázatról, illetve néhány igazán hasznos ötletről, amivel a pályázat sikerességének esélye növelhető.

haesf.jpg

" Éppen egy előadásra várakoztunk a K épület alagsorában, amikor szóba kerültek a külföldi tanulmányok és szakmai gyakorlatok. – Korábban már többször elgondolkodtam rajta, hogy milyen lehet külföldön tanulni vagy dolgozni, de valamilyen rejtélyes oknál fogva egyszer sem jutottam el odáig, hogy komolyabban utánajárjak a dolognak. – Ekkor történt, hogy Pisti megemlítette a Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund (HAESF) nevű alapítványt, melynek célja a magyar-amerikai kapcsolatok ápolása és megerősítése. A HAESF lehetőséget biztosít a magyaroknak arra, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek az Egyesült Államokban, hozzájárulva ezzel Magyarország fejlődéséhez. Ez volt az első alkalom, hogy komoly elhatározást éreztem magamban ahhoz, hogy pályázzak egy ilyen ösztöndíjra. Mivel itthon már elkezdtem a mesterképzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Gépészeti modellezés szakán, így leginkább a szakmai gyakorlatok keltették fel az érdeklődésemet. Miután alaposan végigolvastam a HAESF honlapján a Professional Internship Program részleteit, hozzáláttam a jelentkezéshez. A szakmai gyakorlat időtartamát, ami 6 és 12 hónap között változhat, a pályázó határozhatja meg. Számomra ez volt az egyik legnehezebb döntés, ugyanis még sohasem voltam ilyen sokáig, ilyen távol otthonról. Hosszas gondolkodás után a 12 hónap mellett döntöttem. Meggyőződésem, hogy egy ekkora lehetőségből a maximumot kell kihozni. Maga a jelentkezési folyamat sok papírmunkával jár. A HAESF honlapján részletesen fel van sorolva minden dokumentum, amit be kell szerezni. Túlzás nélkül állíthatom, hogy sok időt kell a jelentkezésre fordítani, időben kell elkezdeni és nagyon kell figyelni, mivel a hiányos pályázatokat nem értékelik.

Azokat a pályázókat, akik megfelelnek a program alkalmassági követelményeinek, behívják interjúra. A beszélgetés angolul zajlik a két magyar programvezetővel és három amerikai kollégájukkal. Nekem gyakorlatilag ez volt életem első interjúja, szóval elég ideges voltam. Egy rövid bevezető, bemelegítő beszélgetéssel kezdődött maga az interjú. Számomra ez nagyon hasznos volt, néhány perc alatt teljesen feloldódott minden feszültségem és aggodalmam. Senki sem rosszindulatú, az egyik amerikai hölgy kimondottan kedves volt hozzám, vele elég sokat beszélgettem. Személyes tapasztalataim alapján az interjú alapvetően két célt szolgál. Egyrészt kideríti, hogy a pályázó valóban alkalmas-e a programban való részvételre. Ez elsősorban a nyelvtudást és a világosan megfogalmazott szakmai célokat foglalja magában. Esetemben ez az interjú kisebbik hányadát tette ki. Másrészt a beszélgetéssel a program koordinátorai igyekeznek minél több információt szerezni a pályázó szakmai érdekeltségéről, hogy a lehető legjobb helyet találják meg neki. Ez jelentette az interjú második, hosszabb szakaszát. A beszélgetés nem tartott tovább 15-20 percnél, de ez természetesen egyénenként változhat. Hallottam olyanról, aki 10 percig sem volt bent, viszont volt, akivel fél óránál is tovább beszélgettek. Az interjúra természetesen nem kötelező, de ajánlott, sőt nagyon is jól lehet készülni. A szakmai célokat, a felkészültséget és az ideális szakmai gyakorlatról alkotott képet világosan meg kell tudni mutatni és magabiztosan meg kell tudni fogalmazni. Érdemes kerülni az általánosságokat, ugyanis minden pályázó „kreatív, rugalmas, motivált, terhelhető, kitartó és törekvő”. Nekem ezt egy mosoly keretében mondták az interjún, folytatva azzal, hogy mondjak magamról konkrétumokat is. Ezeket is szépen át lehet gondolni még az interjú előtt. Természetesen nem lehet minden kérdést előre tudni, de a folyamatos és gördülékeny beszélgetéshez nagyon ajánlom az otthoni felkészülést.

A végleges eredményhirdetés előtt még arra kértek, hogy gyűjtsek össze a jelentkezési lapomban szereplő öt cég mellé további ötöt, mivel a pályázatomban megjelölt cégek biztonsági és bizalmi okok miatt nem valószínű, hogy fogadnak külföldi gyakornokokat. (Ezt nem véletlenül írták, ugyanis elég híres és befolyásos cégeket jelöltem meg.) Továbbá azt is kérték, hogy az öt új cég közül válasszak ki kettőt, és írjak hozzájuk egy-egy motivációs levelet is, amit ideális esetben az önéletrajzom kíséretében elküldhetnek az adott intézménynek. Ez volt a legutolsó feladat, amit el kellett végeznem, mielőtt megtudtam, hogy megkaptam az ösztöndíjat.

Jelenleg még nem tudom, hogy hol fogok dolgozni. Az ösztöndíj elfogadásakor alá kellett írnom egy dokumentumot, amelyben többek között az állt, hogy elfogadok minden olyan gyakorlati helyet, ami beleillik a szakmai hátterembe. Ez röviden azt jelenti, hogy a dolgok jelen állása szerint gyakorlatilag az Egyesült Államokon belül bárhol kiköthetek. Pillanatnyilag arra várok, hogy megkezdjük az elhelyezésemet.

 

To be continued…"

4 komment

Címkék: ösztöndíj USA HAESF


A bejegyzés trackback címe:

https://keppi.blog.hu/api/trackback/id/tr825071134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littlek 2014.10.04. 11:27:55

Szia! A HAESF-ről keresve bukkantam a blogodra és érdeklődni szeretnék, hogy barátoddal, aki HAESF-et pályázott kapcsolatba lehet-e lépni néhány gyors kérdés erejéig? Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm :)

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2014.10.09. 04:47:14

@littlek: Szia! Juttasd el kérlek privát üzenetben nekem a mail elérhetőséged, és tovább küldöm neki. :)

Fanni Farkas 2014.11.13. 15:21:39

Sziasztok!

Én is a neten böngészve jutottam el erre az oldalra. Szintén szeretnék jelentkezni a HAESF ösztöndíjra, de előtte szeretnék kicsit informálódni és a tapasztalatokról kérdezgetni. :) Nekem is meg tudnád adni a barátod elérhetőségét?

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2014.11.13. 15:26:55

@Fanni Farkas: Szia!
Igen, de téged is arra kérlek, hogy juttasd el nekem privát üzenetben az e-mail címedet, és elküldöm neki. Az övét nem akarom kitenni ide.
süti beállítások módosítása